Dress code hölgyeknek és uraknak

Manapság Magyarországon is egyre inkább szokás a különféle dress code előírása. Vannak bizonyos események, amikor szigorú megkötése van annak, hogyan öltözködhetünk. A báli szezon vízkereszttől hamvazószerdáig tartó vidám összejövetelének időszaka, bizonyos rendezvények, de előfordulhat, hogy a munkahelyeken is előírnak valamilyen kötelező ruhaviseletet. A HEILEMANN Öltönyház összegyűjtötte a legismertebb dress code-ok jelentéseit.

White tie

Ez a dress code kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel. A White tie viselet a jéghegy csúcsa, azaz a lehető legelegánsabb öltözet. Urak számára a frakk ruha viseletét írja elő. Kiegészítői a fekete cilinder, a mélyen kivágott fehér piqué-mellény, a rejtett gombolású fehér frakk ing, a mandzsettagombok, a kézzel kötött fehér csokornyakkendő és a fekete lakkcipő. Fehér díszzsebkendő viselete ajánlott.

A hölgyek számára is kötelező a lehető legelegánsabb öltözék, vagyis a nagyestélyi ruha. A legtöbb White tie jellegű rendezvény nem írja elő a hosszú kesztyű viseletét, de egy ruhához illő darab kiemelkedővé teszi a megjelenést, így ajánlott. Ékszerek, frizura és smink tekintetében az egyszerűség és ízlésesség követendő. White tie öltözethez kiváló ötleteket adhat egy Oscar gála, egy Golden Globe vagy egy Grammy-díjátadó.

white tie dress code frakk öltöny
white tie nagyestélyi ruha

 

Black tie

A Black tie jelentése fekete nyakkendő. Amennyiben ez áll a meghívón, akkor az urak számára kötelező a szmoking viselete. A klasszikus szmoking fekete vagy mélykék. Legkifinomultabb szmokingnak ma is az egysoros, egy gombbal záródó szabás számít. Az elnevezésnek megfelelően csak és kizárólag a fekete csokornyakkendő az elfogadott megoldás, minden más szín kerülendő. Az ing dupla mandzsettás, lehetőség szerint díszgombokkal. Hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv és borjúbőr vagy lakkcipő az elvárt kísérő.

Hölgyek számára a Black tie esetében elvárt az ujjatlan kisestélyi ruha, amelyhez egy stóla kiválóan illeszkedhet, de keszytűt ilyenkor nem kell felvenni. Koktélruha is elképzelhető, annak függvényében, hogy mennyire elegáns, illetve formális a rendezvény. A hölgyeknek illik a szmokingot viselő férfiak mellett szoknyás verzióban megjelenni, de a nadrágos női szmoking is megfelelő viselet.


black tie szmoking fekete csokornyakkendővel
black tie kisestélyi ruha

 

Black tie invited / Black tie optional / Alternative black tie

Újabban létezik egy Black tie invited (más néven Black tie optional vagy Alternative black tie) kategória is, amikor nem feltétlenül elvárt a szmoking viselete az uraktól, hanem az helyettesíthető egy elegáns fekete öltöny, fehér ing és fekete hosszú nyakkendő kombinációval is. Amennyiben mégis maradunk a szmokingnál, akkor azt ilyenkor akár nyakkendő nélkül, vagyis nyitott inggel vagy akár kötött felsőrésszel (például kasmírból készült pulóverrel) is kombinálhatjuk. A fekete szmoking helyett viselhetünk fehér dinner jacket-et is fekete nadrággal.

Hölgyeknek a Black tie öltözethez képest kevésbé ünnepélyes ruha (kisestélyi vagy koktélruha) is viselhető.

black tie invited dinner jacket
black tie invited ruha hölgyeknek

Creative black tie

A Creative black tie a leginkább szabad formális dress code, a klasszikus szmokingos megjelenés fiatalos újrafogalmazását jelenti. Ez lehet egyfelől a fehér inget felváltó fekete, vagy más sötét inges, nyakkendős megjelenés, illetve kötött darabok, mint a garbó vagy kasmírból készült póló párosítása a szmokinggal.

Hölgyek viselhetnek koktélruhát, de akár egy minőségi anyagból készült két részes kosztümöt is. A táskák terén javasolt darab a retikül. A hajviseletnél nem szükséges a szigorú konty sem.

dress code creative black tie

Formal

A Formal dresszkód igen eltérő tartalommal rendelkezik a világ egyes tájain: általános azonban, hogy elegáns öltözetet jelent. Uraknál 18 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny nyakkendővel kiegészítve. Amennyiben a rendezvény dresszkódja Formal – Black tie optional öltözéket kíván, akkor 18 óra után a Black tie szabályai érvényesek az öltözet tekintetében.

Hölgyek esetében a Formal viselet 18 óra előtt elegáns ruhát jelöl, kerülve a fényes anyagokat. 18 óra után estélyi vagy koktélruha az elvárás.

formal dresscode sötét öltöny
formal elegáns ruha

Informal

Ez az előírás bár nem igényel nagyon különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casual viselettel.  Amennyiben az Informal megjelölés különleges alkalmat jelöl, vagy 18 óra utáni eseményt, úgy hölgyeknek a teljesen hétköznapi öltözéknél valamivel elegánsabb ruha ajánlott. Uraknak ing, nyakkendő, szövetnadrág, és a nadrág színével nem feltétlenül megegyező zakó szükséges.

informal dress code
informal öltözet

Semi-formal / Coctail attire

A Semi-formal dress code a Formal megjelelöléshez hasonlóan az esemény kezdeti időpontjához képest mást és mást jelenthet. 18 óra előtt elegánsabb, míg utána ünnepélyesebb viseletet vár el. Uraknak 18 óra előtt öltöny, utána pedig sötét öltöny és nyakkendő az elvárás.

A Semi-formal másik elnevezése a Cocktail attire, amit annak köszönhet, hogy a hölgyek számára 18 óra után a koktélruha a legfőbb viselet. A koktélruha általában klasszikus kis fekete ruha, de nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat színek terén. 18 óra előtt azonban a hölgyek számára is az elegánsabb viselet a követendő. A kiegészítők tekintetében szinte minden megengedett. További könnyebbség, hogy a Semi-formal rendezvényekre a fonott felfeltűzések és magas copfok is egyaránt megengedettek.

18 óra előtt semi formal öltöny
semi formal koktélruha

Business formal / Business standard

A szigorúbb értelemben vett irodai öltözkedésnek felel meg, tulajdonképpen az irodai öltözködési stílus elegáns formája. Ajánlott színek a fekete, fehér, szürke, sötétkék. Az urak esetén ez a dress code megegyezik a Semi-formal öltözettel. A hölgyek számára kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.

business formal dresszkód öltöny
business formal dress code jelentése

Casual

Magyar megfelelője: hétköznapi. Ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk. Hölgyek és urak terén is szinte bármi viselhető, kerülve a sportos darabokat és a farmert.

casual hétköznapi viselet férfiaknak
casual hétköznapi jelentés nőknek

Smart casual

Ebben az esetben gyakorlatilag nincsenek megkötések. A mindennapi öltözködésünk elegánsabb vonalát akarja megragadni. Ilyenkor is tanácsos ugyanakkor kerülni a túl sportos ruházat viselését, mint a farmert és sportcipőt. Férfiaknak szövetnadrág inggel, illetve sportzakóval, nőknek elegáns nadrág blúzzal ajánlott. A Smart casual Casual chic néven is ismert.

smart casual viselet férfiaknak
smart casual öltözet nőknek

Business casual

A Business formal és a Smart casual öltözet keveréke. Az átlagos munkahelyi viseletet jelenti. 

férfi business casual viselet
business casual öltözet női

Nincs megadva dresscode?

Amennyiben nincs a meghívóban jelezve a dress code, semmiképp se öltözzük túl az eseményt. Egy üzleti vacsorára ne menjünk kisestélyiben, szmokingban, mert garantált, hogy feszengve fogjuk magunkat érezni. Ez esetben magából a meghívóból (annak anyagából, megjelenéséből, illetve a helyszín megjelöléséből, valamint a rendezvény időpontjából) érdemes kiindulni. A dombornyomásos meghívók általában minimum Semi-formal eseményekhez tartoznak.